Surfski? Is dat Russisch surfen? Zeker niet! Lees snel verder.

Rebecca de Vroome is vorig jaar Surfskistart.nl begonnen. Dit is een surfski school gericht op de beginnende surfski vaarder. Je kunt bij Surfskistart kennismaken met het surfki varen, downwind leren varen of op zee leren varen. Van beroep ben is zij buitensportinstructeur en zeekajakinstructeur.

Surfski is bij ons in Nederland nog vrij onbekend maar wordt al heel lang in vooral landen als Zuid Afrika en Australië beoefend. Dat dit landen zijn die aan zee liggen is geen toeval. In tegenstelling tot een normale kajak waar je vaak een tocht vaart ga je met de surfski van A naar B waarbij je de wind en golven in de rug hebt. Dit wordt een downwind varen genoemd. Het is een kajak speciaal ontworpen om te surfen op de golven. 

Een Surfski is om die reden anders dan de kajaks zoals wij die kennen. Waar je in de gewone kajak erin zit zit je bij de Surfski er bovenop en kan je met je voeten een roer bedienen zodat je de golven beter kunt volgen. Ook zijn ze langer dan de gewone kajaks, tussen de 5 en 6,5 meter, zodat je hogere snelheden kunt halen.

Surfskistart heeft 8 surfski’s mee en kan 16 deelnemers per 1,5 uur een clinic geven. We starten met een uitleg op het strand, en daarna maken we acht tweetallen, die samen verantwoordelijk zijn voor elkaar en de surfksi en om de beurt oefeningen op het water gaan doen en varen.