Wist je dat sinds 2009 alle borden, bekers en bestek op MadNes biologisch afbreekbaar zijn? Zo willen we het strand zo schoon mogelijk houden en proberen we onze milieu-impact zoveel mogelijk te beperken. Dit kan allemaal dankzij onze vrienden van NaturEko! Al hun producten zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals palmblad, suikerriet en maiszetmeel. Ook zijn al hun producten gecertificeerd volgens de Europese composteerbaarheidsnorm en leveren ze een positieve bijdrage aan de vermindering van het afvalprobleem en schadelijke CO2-uitstoot.

Ook krijgen we vaak de vraag of het niet een goed idee zou zijn om statiegeld bekers op MadNes te gebruiken. Hier zijn we flink ingedoken maar tot nu toe lijkt dit helaas geen goede oplossing voor MadNes.

Op het strand hebben we beperkte voorzieningen voor stroom, water en riolering. Om er een werkbare situatie van te maken is er een MadNes team van Amelander techneuten die speciaal voor MadNes een tijdelijk stroom-, water- en rioolsysteem opzet. Op deze manier is het toch mogelijk om je vers gedraaide bolus goed door te spoelen en kunnen onze vrijwilligers een heerlijk biertje tappen. Er wordt hier het maximale uit deze voorzieningen gehaald om het festival überhaupt te kunnen draaien, waardoor we maar een zeer beperkte waterdruk op het strand hebben.

Met deze beperkte waterdruk is het helaas niet mogelijk hiernaast ook spoelstations bij onze barren op te zetten om alle statiegeldbekers continue schoon te maken. Ook hebben we gekeken naar de mogelijkheid om de bekers op een externe locatie schoon te laten maken. Gezien dat neer zou komen op meerdere vrachtwagens met bekers die over de boot zouden gaan, vinden wij dit qua uitstoot niet wenselijk.