Met alweer de vijftiende editie van MadNes op komst is het ook mooi af en toe eens terug te blikken. Want hoe is MadNes eigenlijk ontstaan? Medeoprichter GJ vertelt het jullie graag!  

“Met de wetenschap van nu is het waanzin”  

Naar mijn idee is het ontstaan van MadNes te danken aan een samenloop van omstandigheden en ideeën voor de toekomst. Eigenlijk zou je dit de perfecte storm kunnen noemen. Ik wil niemand te kort doen, of claimen de exacte geschiedenis te kennen, het is per slot van rekening ook alweer 10 jaar geleden en ik heb beginnende vormen van Alzheimer, maar dit is volgens mij het verhaal.  

In de zomer van 2007 was ik Geert-jan Kap strandwacht bij Floris Oud en zat ik op de badpost met Bob Munting en Peter Mooij. Peter kende ik alleen van gezicht. Gedurende ons verblijf hebben we elkaar beter leren kennen en hieruit bleken een aantal raakvlakken, namelijk de interesse voor muziek (reggae, ska, punk en rock ’n roll), VW busjes, trompetten en surfen.  

We hadden allebei wel eens een feestje georganiseerd, maar hadden interesse in meer. In die gesprekken is toen eens het idee gevallen zoiets in Delft te doen. Het leek ons leuk een soort van punk-surf-bandjes ding te doen. In die zomer ontstond ook het idee om een rock ‘n roll feest te gaan organiseren in Neighbours, het toen net nieuw verbouwde restaurant van Floris.

In een van de vele kampvuur sessies die zomer werd er ook gesproken over het naar Ameland halen van het voorjaarskamp van onze windsurfvereniging Plankenkoorts. Floris had al meerdere malen plannen gemaakt om dit te willen organiseren. Tegelijk hierop werd bekend dat het rugby festival op Ameland een andere koers zou gaan varen en Floris niet langer de horeca, catering en opbouw van dit evenement mocht verzorgen.  

Oké, nu wordt het voor mij wat vaag, maar ergens in die weken op Ameland zijn al deze ideeën op lichtvoetige wijze over de tongen gegaan. Ik had zelf al eens een kamp voor Plankenkoorts georganiseerd, maar had niet veel behoefte dat op Ameland te doen. Peter en ik wilde gelijk voor een meerdaags festival gaan. Floris heeft op magische wijze gezegd toen, laat maar zien met wat voor plan je kan komen, dan voeg ik mijn ervaring daarbij en proberen we het op het strand van Nes plaats te laten vinden. Floris pachtte hier namelijk een stukje strand om het strandpaviljoen De Buren Van Nes heen.  

Hij gaf wel aan een aantal eisen te hebben. Het moest geen zuiperij zijn, maar een sportief dagprogramma hebben en een breed publiek trekken inclusief Amelanders. Na de zomer hebben Peter en ik contact gehouden en kwam Steven Leeuwerink om de hoek kijken. We hadden namelijk iemand nodig die een opleiding voor dit soort dingen deed. Peter kende Steven van hun bandje Type II en hij zou kunnen helpen met het muzikale onderdeel.  

De basis voor het geheel moest publiek zijn, en dat zou in den beginne van Plankenkoorts en de andere surfclubs moeten komen. Het eerste idee was om dan het huidige activiteiten-bestuurslid van Plankenkoorts erbij te vragen om het dagprogramma te doen. Wij zouden dan het festival gedeelte doen. Ritsert Mans was dat jaar die persoon en hij is er toen ook bij gevraagd.  

Toen kwam de bewuste avond in Café Studio in Haarlem. Hier hebben we gesproken over wat we zouden kunnen doen en wat de naam zou zijn. Volgens mij is het Peter die uiteindelijk kwam aanzetten met MadNes. Geboren uit de hobby van Floris om alles met woordspelingen te doen zoals bij het restaurant Neighbours (in Buren) en het strandpaviljoen De Buren van Nes (inmiddels genaamd Sjoerd).  

Het strand zou Nes zijn, onze favoriete ska band is Madness en 'madness' is gekte. Zo was de naam MadNes geboren!  

De rest is geschiedenis!